Luka Babić i Igor Kovač

Luka Babić i Igor Kovač

Šibenik, 25.5.2018.U organizaciji Strukovne udruge djelatnika u upravljanju ljudskim resursima – HR Centar održan 11. HR Summit na temu Upravlja li HR transformacijama poslovanja? i gospodinu Luki Babiću iz tvrtke Infobip dodijeljena je nagrada za najboljeg HR Managera za 2017. godinu.

Što je to gig worker ? Urušava li se i zašto klasični hijerarhijski model unutar kompanija? Koje kompetencije krase zaposlenika novog vremena?’, samo su neka od pitanja na koje su eminentni stručnjaci iz područja ljudskih resursa ponudili odgovore na 11. HR Summitu koji se, pod pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović održao ovog vikenda u hotelu Amadria Park Šibenik.

Polemiziralo se tako o važnosti balansa digitalnog i ljudskog segmenta, svjesnosti potrebe za transformacijom, ali i jasnom definicijom cilja prema kojem idu kompanije svjesne da je transformacija neizbježna. Uočeni su neki novi odnosi unutar kompanija, premještanje fokusa s pojedinca na timove, ukidanje individualnih ciljeva, svijesti da se stvari rješavaju, ne procedurama i obrascima, nego ponašanjem ljudi.

HR Summit 2018

Marina Morić (Vipnet), Luka Babić (Infobip), Igor Leben (Le Meridien Lav hotel)

Prvi sadržajno bogati dan zaključen je dodjelom nagrade Luki Babiću, Head of People Operations Infobipa, za najboljeg HR Managera za 2017. godinu koji je, uz finaliste Ivana Bartulovića, glavnog direktora za ljudske resurse i korporativne komunikacije Vipneta i Igora Lebena, HR managera u hotelu Le Meridien Lav Split, između ostalog istaknuo i glavne kompetencije prilikom selekcije ljudi za svoj tim.
Svi finalisti složili su se da kod zaposlenika traže ‘growth mindset’, konstantnu potrebu za učenjem, strast u rješavanju problema, posvećenost i izvrsnost u segmentu u kojem rade.

Kao light motiv konferencije provlačila se i važnost fokusa na čovjeka tj. na ono što umjetna inteligencija nikada neće moći zamijeniti, a to su um i srce. S druge pak strane svjesnost da transformacija dolazi iz svih struktura kompanija, do gotovo pa ‘urušavanja’ klasičnog hijerarhijskog modela poslovanja, organiziranja u timove, posebno vidljivog u malim start-up organizacijama u kojima svatko ima izniman utjecaj na poslovanje.
Iako su se neki stručnjaci dotaknuli ideje da u novom vremenu polako nestaju lideri, potreba za njima još je uvijek prisutna. No kako bi bili uspješni oni trebaju biti autentični, vidjeti širu sliku, imati fokus na čovjeka, imati srce i viziju i to je onaj segment koji ne mogu zamijeniti podaci i analitike.

No činjenica je da novo doba mijenja način rada, nove generacije ne mare za funkcije, sve manje i za autoritete bilo koje vrste, suvremene kompanije stvorile su takozvane ‘gig workerse’ zaposlenike angažirane kratkoročno za određene projekte. Kompjuter u jednom velikom segmentu može napraviti selekciju kod biranja zaposlenika, pa čak i na osnovu podataka preporučiti kakav budući zaposlenik treba biti.
Kako bismo se svim tim promjenama uspješno prilagodili te transformirali nužno je razumjeti potencijale, ali i limite svih podataka i prediktora te pronaći balans između digitalnog i ljudskog segmenta.

Sadržajno iznimno bogati 11. HR Summit zatvorio je Saša Jurković, organizator i idejni začetnik istaknuvši kako je zadovoljan što su i ove godine okupili izvrsne predavače, koji su potaknuli polemike, odgovorili na brojna pitanja te ponudili rješenja. Dodao je i kako se nada da će izrečene poruke postići odjek u HR zajednici.

Partneri 11. HR Summit i HR Manager Godine su EAPM, SKZ, HUP, HGK, Ekonomski fakultet u Ljubljani, HT, SAAB, dm i MBA Croatia.

Photo © Božidar Babić

 

Partneri

Login

Zaboravili ste lozinku