felkel-hr-summitDvodnevno strukovno okupljanje s područja upravljanja ljudskim resursima HR Summit koje se upravo održava Le Méridien Lav hotelu, Podstrana, Split već je prvi dan ponudilo zanimljiva razmišljanja domaćih i stranih stručnjaka o načinima sprječavanja negativnih posljedica dugotrajno loših demografskih trendova za gospodarstvo i društvo u cjelini.

Uz brojna zanimljiva predavanja održana je i žustra panel diskusija o odnosu demografske krize, ljudskih resursa i gospodarskog rasta, a sadržajni prvi dan Summita zaključen je dodjelom nagrade Prometej Mariji Felkel (Hrvatski telekom d.d.), najboljoj HR menadžerici za 2016. godinu. Ovogodišnje finalistice nagrade Prometej su Matilda Ivaniš Knez (Biovega d.d.) te Mirjana Vidaković (Heineken Hrvatska).

Budući da je ovogodišnja tema Summita bila demografska kriza prvi predavač bio je ugledni demograf prof. dr. Stjepan Šterc (PMF) koji je istaknuo sljedeće: „Premda je demografija posljednje vrijeme vrlo zastupljena tema, političke garniture iz godine u godinu ne poduzimaju apsolutno ništa da spriječe nadolazeću kataklizmu. Riječ je o tome da se emigracijom radno sposobnog stanovništva uz prirodni odljev zapravo smanjuje nezaposlenost, što je podatak kojim se svi vole pohvaliti.“

Uz Šterca, zanimljiva su predavanja održali i ekonomski analitičar Velimir Šonje (Arhivanalitika) te Dražen Nikolić(Founders Institute) koji su govorili nužnosti prilagodbe na demografske promjene te o ekonomskim potencijalima 50+ generacije. O mladima u poduzetništvu govorili su Vedrana Jelušić Kašić (EBRD), Frane Šesnić (Razvojna agencija) i Saša Jurković (Posao.hr) dok je o primjerima iz prakse Projekta 50+ govorila Marina Musulin (Pliva). Međunarodni ton HR Summitu dala je Ann-Kristin Adolfsson (Saab) koja je govorila o naporima koje ta međunarodna korporacija poduzima po pitanju uključivanja žene u poslovanje te naročito menadžment tvrtke, ali i poticanje demografske raznolikosti zaposlenika općenito.

Saša Jurković, organizator i idejni začetnik HR Summita istaknuo je sljedeće: „Iznimno sam zadovoljan dosadašnjim tijekom HR Summita te se nadam da ćemo i ove godine izrečenim porukama postići odjek u HR zajednici, ali i javnosti općenito budući da je ove godine tema bila demografska kriza koja se tiče i poslodavaca i zaposlenika, dakle društva u cjelini“.

Sudionici-panel-raspraveNa zanimljivoj panel diskusiji koju je moderirao Velimir Šonje svoj pogled na demografsku krizu i njezin utjecaj na tržište rada i gospodarski rast dali su demograf prof. dr. Stjepan Šterc (PMF), Nataša Novaković (HUP), državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava Katarina Ivanković Knežević te veleposlanik Kraljevine Švedske u Hrvatskoj Lars Schmidt. Zaključak s kojim su se svi panelisti složili je da Hrvatska s obzirom na stanje na tržištu rada u sljedećih nekoliko godina više neće imati radne kapacitete da prati trenutnu stopu rasta gospodarstva od 3 posto. Mjere kojim će se stanje popraviti uključujući uvoz radne snage te prekvalifikaciju dugotrajno nezaposlenih nužne su kako bi se stvorili preduvjeti za daljnji gospodarski rast.

Više informacija o 10.HR Summitu pročitajte OVDJE.

Partneri

Login

Zaboravili ste lozinku